Повишаването на температурата на замразените продукти може да намали въглеродните емисии според проучване

Loading

Скорошно проучване показва, че лекото коригиране на температурата при транспортирането на замразената храна може да доведе до значително намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

Понастоящем определеният стандарт е -18°C, установен преди 93 години. Понижаването му до -15°C може да има значителни ползи за околната среда, без да се компрометира безопасността или качеството на храните, според експерти от Международния институт по охлаждане в Париж, Университета на Бирмингам и Лондонския университет Саут Банк.

Според проучването предложената промяна до -15°C може да доведе до следните резултати:

Спестяване на 17,7 милиона метрични тона въглероден диоксид годишно, еквивалентно на годишните емисии на 3,8 милиона автомобила.
Генериране на икономии на енергия от около 25 тераватчаса (TW/h), което е 17,64% от потреблението на електроенергия в ОАЕ.
Намаляване на разходите във веригата за доставки с най-малко 5%, а в определени области до 12%.

DP World, водеща глобална логистична фирма и основен партньор в COP28, подкрепя това изследване. Те инициираха коалиция в цялата индустрия, наречена „Присъединете се към движението -15°C“, за да проучат възможностите за прилагане на тази промяна на температурата.

Освен това коалицията има за цел да предефинира температурните стандарти за замразени храни, за да смекчи емисиите на парникови газове, да намали разходите по веригата на доставки и да осигури хранителни ресурси за нарастващото глобално население.

„Преминаването към -15°C ще обедини индустрията, за да проучи нови, по-екологични стандарти, за да помогне за декарбонизирането на сектора в глобален мащаб. Чрез това изследване можем да видим как можем да внедрим достъпни технологии за съхранение на всички пазари, за да замразим храна на устойчиви температури, като същевременно намалява недостига на храна за уязвимите и развити общности“, каза Маха АлКатан, главен директор по устойчивост на групата в DP World.

Известни индустриални организации, включително AJC Group, Maersk, Daikin, Global Cold Chain Alliance, Kuehne + Nagel, Lineage, MSC и Ocean Network Express, вече се присъединиха към коалицията.

Тоби Питърс, професор в университета в Бирмингам и университета Heriot-Watt и директор на Центъра за устойчиво охлаждане, каза: „ООН прогнозира население от 9,7 милиарда до 2050 г. За да осигурим достъп до храна, трябва да преодолеем разликата от 56% в глобалното снабдяване с храни между това, което е произведено през 2010 г., и това, което ще бъде необходимо през 2050 г. Намаляването на емисиите от студената верига и трансформирането на начина, по който храната се съхранява и транспортира безопасно днес, помага да се гарантира, че можем да продължим да храним общности по целия свят, докато населението и глобалните температури се покачват, защитавайки източниците на питателна храна за години напред.”

container-news.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *